torsdag den 15. januar 2015

Nyt udstyr: Accuquilt Go!

Jubii - jeg havde ønsket mig en Accuquilt maskine og nogle skabeloner i julegave. Jeg fik ikke maskinen, men jeg fik et par skabeloner af min svigermor (der også syr patchwork!). Det var jo smart, for så var jeg jo nødt til at få fat i en maskine.

Jeg fik et par gaver dobbelt, hvor jeg kunne få pengene retur, så da jeg så at en sød dame gerne ville sælge en fejlindkøbt GO! via facebook, så skyndte jeg mig at kontakte hende. Jeg gav 1.500 kr inkl. forsendelse, så imellem jul og nytår modtog jeg en stor pakke afsendt fra Langeland, indeholdende nyt legetøj:


Jeg gik straks i gang med at eksperimentere - her er det med den medfølgende value die (jeg fandt hurtigt ud af at det jeg kalder skabeloner, det hedder dies på engelsk!)


Denne skabelon kan skære to størrelser kvadrater og og to ens trekanter, det smarte er, at de passer sammen når man syr dem sammen på maskine. Her har jeg skåret og syet midten til et pudebetræk, det skal passe til Ulrikkes nye sengetæppe.


Her er betrækket helt færdigt...


Quiltningen på bagsiden af forsiden:


Den færdige pude med fyld. Jeg køber monteringspuder med dun og fjer-fyld str. 50x50 i Ikea, de er dejlig fyldige og klasker ikke sammen. Og så er de billige!


Den næste pude til Ulrikke blev ikke skåret med Accuquilt, men da jeg havde set efter skabeloner til maskinen på nettet, opdagede jeg flere steder eksempler på rag-quilts. Jeg ejer endnu ikke en rag-skabelon til Accuquilten, men jeg fik lyst til at prøve teknikken alligevel. Og det er jo praktisk når det er til en pude - et lille og overskueligt projekt!

Først lavede jeg en masse kvadrater, både i for- og bagside-stoffer og mellemfoer (skåret 1/8" mindre på hver side end forside og bagside). De 49 små sandwich blev quiltet med et kryds - kan laves som samlebåndsarbejde.




Så blev de syet sammen, vrang mod vrang og med et sømrum på ca ½":



Her er alle kvadraterne syet sammen og med en brun kant rundt om (kanten er mest fordi jeg havde lavet en regnefejl og betrækket ellers ikke blev helt stort nok... pinligt). Bagsiden af puden er bare med ét stykke stof, monteret med en næsten-usynlig lynlås nederst.


Så kommer det sjove arbejde (som man slipper for hvis man har rag-skabelonen til Accuquilt) - man skal sidde med en lille skarp saks og klippe hakker ned i alle sømrummene med ca ½" afstand. Ikke helt ned til sømmen, så syningerne ikke bliver klippet over!


Og så er det tid til en tur i vaskemaskinen! Det er en fordel når det er et pudebetræk - man kan vende vrangen ud, så man undgår at vaskemaskinen bliver fyldt med trådsnulder. Med vrangen vendt ud og lynlåsen lynet næsten helt i, så bliver det meste indenfor. Og med retten udad ved en efterfølgende omgang i tørretumbleren, så sidder det meste af det løse snulder i tumblerens fnugfilter. En støvsugning til sidst med en møbelbørste på røret, så "dryssede" det færdige betræk ikke mere og var klar til en krammetur. Det bliver lækkert blødt - jeg har brugt den sædvanlige 80/20 mellemfoer, og det føles også lækkert, når det titter ud ved de opklippede sømrum.


Rag er helt bestemt en teknik jeg skal bruge igen, men næste gang med lidt større kvadrater. Disse her er lidt små.

Her ses de foreløbige 2 færdige puder i Ulrikkes seng sammen med en hun fik da vi var i Ikea og købe puder: Et betræk med en masse, blød pels, der også passer perfekt i farven til tæppet:


Jeg har endnu en kvadratisk pude, der skal have nyt betræk - det bliver helt sikkert noget der bliver skåret med Accu-håndsvinget, og så et par aflange, som Ulrikke gerne vil have strikkede betræk til. Jeg forestiller mig at de også bliver... brune!