søndag den 28. februar 2016

Print på stof og te-farvning

Jeg har længe - faktisk siden september 2014, kan jeg se, når jeg kigger i mine gamle indlæg - været i gang med at sy et Lucy Boston-tæppe. Pyha det er længe! Men jeg nærmer mig - jeg er snart igang med de sidste blokke. Jeg er gået frem efter denne metode til et tæppe på 7x8 blokke:

Se denne side!

Men efterhånden som jeg lavede blok 1'erne og 3'erne, begyndte jeg at sy 2 af blok 3'erne på to af siderne på blok 1'erne:


På den måde letter det arbejdet når de allesammen skal sys sammen. Jeg er igang med de sidste ca. 30 af blok 2'erne.

Jeg syr det hele på amerikansk og er afhængig af systreger på vrangsiden af stoffet. På mønster-stofferne i blok 1 har jeg tegnet dem med en vandopløselig pen og mine Lucy Boston skabeloner. Men jeg vil gerne vise hvordan jeg har afmærket sy-stregerne på de mange hvide og grønne lapper til blok 2 og 3.

Jeg har tegnet figurerne på computeren med skærelinjer (de fuld-opstrukne) og sy-streger (de stiplede). Farven har jeg eksperimenteret lidt med i starten, det er en tynd mellem-lilla-farve, som fint vaskes ud i vaskemaskinen (jeg har testet. Helt sort var ikke god...)


Det hvide og grønne stof er strøget (med retsiden for det grønne) på frysepapir i A4-størrelse og klippet pænt af udenfor frysepapiret. Disse ark med stof/frysepapir lægges i printerens papirkassette (det virkede bedst for mig, så det ikke krøllede) og i min printer skal det lægges med stof-siden nedad, men der må man prøve sig frem. Så printer man:


Hiver frysepapiret af stoffet og skær. Hvis de lines præcist op, kan man godt skære 4-5 lag ad gangen:
Frysepapiret kan genbruges igen og igen. Men huske at stryge ekstra godt i hjørnerne, når stoffet er klippet rent om papiret. På bagsiden af frysepapiret har jeg hver gang markeret hvor mange gange det ark er brugt - jeg er helt oppe på 13 gange med de fleste af dem inden jeg er nødt til at kassere dem.


Jeg er igang med de sidste 30 af blok 2'erne og pludselig kunne jeg se at jeg ville mangle hvidt stof, selvom jeg havde købt hvad der bliver anbefalet på denne side. Jeg var nødt til at køre i Speich i går og hente 1 meter mere. Men oh skræk oh ve: De havde ikke mere af præcis den samme (hvilket er forventeligt efter over et år).

Jeg valgte denne her der er nederst (det øverste er den jeg havde med derind til sammenligning) - samme Kona Cotton men en anden indfarvning. Jeg var relativ rolig - jeg har lige lært noget om te-farvning!


Hjemme igen bryggede jeg te i en vaskebalje - Earl Grey og det varmeste vand fra hanen:


Jeg forsøgte først med en lille lap for at se om nuancen var helt ved siden af. Det var den ikke, så ned med det store stykke:


Det lå i blød og blev bevæget rundt i et kvarter-20 minutter, så op, en let skylning og på centrifugering i vaskemaskinen.

Tørret og strøget og set i dagslys - det gamle øverst og det nye nederst:


Den lille bitte farveforskel der er nu, den kommer man ikke til at se, når de sidste blokke syet med den er fordelt rundt omkring imellem alle de andre.

Foråret her kommer ellers til at handle om andet håndværk end noget med en synål.


Vores grimme og slidte start-halvfemser-køkken skal udskiftes - der skal fjernes en væg, lægges nyt gulv og en hel masse andet, så den kommer til at stå på byggerod og skidt og møg i lang tid fremover... Men det skal nok blive godt!

3 kommentarer:

 1. Tak for din tutorial, Lucy Boston står på min ønskeliste

  SvarSlet
 2. Heeeej godt nok lang tid siden, kom lige til at tænke på dig. Og så måtte jeg jo lige se hvad du gik og lavede. Smart med "thetricket" og spændende med køkkenet. :-D du kan fortsætte her når du er færdig Knus Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisa! Dejligt at høre fra dig! Åh jeg kan slet ikke overskue alt det jeg skal lige nu med det køkken...

   Slet

Hej! Du er velkommen til at skrive en kommentar her. Mange hilsner Marie