mandag den 12. december 2011

Bomuld vs. polyester-tråd???

Jeg forstår det ikke! Jeg kan læse mig til i mange bøger og på mange blogs at mange patchwork-kolleger sværger til at sy med bomuldtråd.

Jeg syr normalt alt (altså både håndsyning og maskinsyning) med Amann's polyestertråd, da den er stærk, billig, fåes i alle farver og bare duer.

Det er de ruller, der ser ud som dem her (20 kr pr. rulle i Stof 2000):


Men så er det jeg får den dumme ide at bruge noget blåt tråd jeg har købt for længe siden - det var den bedste blå jeg havde til mine juledækkeservietter, som bliver syet over pap. Det er en rulle i samme fabrikat som dem her (men jeg kunne ikke tage et billede selv i aften-mørket....):

Gutermann 100% bomuld
Kan nogen af jer der bruger bomuld ikke lige forklare mig hvorfor? Min oplevelse er at det flosser, det knækker, det laver uopløselige knuder og det er simpelthen bare noget baks! Hold da op hvor har jeg måtte starte med en ny tråd i utide mange gange. Hvad gør jeg forkert? Eller er det bare noget møg-tråd jeg har? Eller skal man bruge specielle nåle?

Hmf...

7 kommentarer:

 1. Hej Marie.
  Jeg bruger som udgangspunkt altid bomuldstråd, hvis jeg kan finde det i den/de farver, jeg skal bruge - jeg nøjes nemlig ikke med blot at bruge lys, beige og grå, som nogle quiltere gør.
  Bomuldstgråd, fordi den slides i takt med stoffet i quilten. Dine problemer med knuder og slid oplever jeg kun, hvis jeg forsøger mig, som doven skrædder ;-)) og bruger for lang tråd. Nogle tråd-mærker slides hurtigere end andre. Jeg har mange mange forskellige mærker - tynde og tykke. Prøv dig frem. Min erfaring er, at den billigste tråd sjældent er den bedste.
  Mange hilsner
  Anne-Mette

  SvarSlet
 2. Jeg bruger altid polyester til syning over pap, og helst Gütermanns, men på maskinen er det ligemeget, men man slider jo mere på tråden til håndsyning...... Det er min erfaring gennem mange år, men jeg rier med bomuld, gerne den billige, for det er nemmere at trække ud igen.... V.h. Inge

  SvarSlet
 3. Hvis du bruger polyteister kan du være uheldig at strygejernet smelter tråden. Jeg har set en der havde syet det hele sammen, og da hun så strøg det gik det fra hinanden igen. Men det er jo smag og behag.

  SvarSlet
 4. Jeg har ikke været udsat for at tråden smelter, så bruger man godt nok varmt jern, jeg bruger det på bomuld, men har godt hørt om andre der har prøvet, og når jeg presser blokke enkeltvis så har jeg altid en stofble over, og så med damp......Inge

  SvarSlet
 5. Jeg kan kun give Berit ret - jeg har strygejernet stående på bomuld og HAR oplevet, at noget af tråden smeltede. Derfor sværger jeg også til bomuldstråd.

  SvarSlet
 6. Hvis det er en gammel tråd kan det være den er blevet for tør - put den i køleskabet et par dage, så den kan trække lidt fugt.
  Den kan også være tvundet anderledes end de tråde du er vant til at bruge, så prøv at sætte nålen i den modsatte ende af hvad du er vant til - måske hjælper det.

  SvarSlet
 7. Tja - sagen er i alle tilfælde den at man i bambus strømper bliver nød til at have en del i polyester eller andet ellers holder de ikke .. det er vel det samme med tråd vil jeg tro ..

  SvarSlet

Hej! Du er velkommen til at skrive en kommentar her. Mange hilsner Marie